Mūsdienās ir grūti iedomāties veikalu plauktus bez Ķīnas kāpostiem. Šī kāpostu šķirne mums ir kļuvusi tikpat iecienīta kā baltie kāposti.
Pekinas jeb Ķīnas kāposti mūsu valstī ne vienmēr ir bijis aktuāls dārzenis. Pirmo reizi šī kāpostu šķirne kļuva pazīstama mūsu ēras 5. gadsimtā Ķīnā. Kāpostus izmantoja ne tikai kā dārzeņus, bet arī kā eļļainu produktu un ārstniecības līdzekli.
Ķīnas Pekinas kāposti kļuva populāri arī Japānā un Indonēzijā. Tomēr šis dārzenis nekļuva izplatīts līdz pat 20.gadsimtam. Par Ķīnas kāpostiem Eiropā un Amerikā cilvēki uzzināja tikai pagājušā gadsimta 70. gados.
Lūk, Ķīnas salātu sastāvdaļas:
– 2 bietes
– šķipsniņa sāls
– 150 gramu Ķīnas kāpostu
– tējkarote medus
– saišķītis lociņu;
– tējkarote franču sinepju
– saišķītis pētersīļu
– 3 ēdamkarotes augu eļļas
Ķīnas salātu pagatavošana:
Novārām bietes, kamēr tās kļūst mīkstas, nomizojam un sarīvējam uz rupjās rīves. Sasmalcinām Ķīnas kāpostus, smalki sakapājam pētersīļus un lociņus.
Salātu bļodā apvienojam kāpostus, bietes, lociņus un pētersīļus. Atsevišķā traukā samaisām augu eļļu ar citronu sulu, franču sinepes, medu un sāli.
Salātu sastāvdaļas kārtīgi samaisām.
Šai receptei iesakām izmantot aromātisku nerafinētu augu eļļu. Tas padarīs salātu garšu piesātināku un neparastāku.