Sākums Pasaulē Lūk, kas slēpjas aiz iebiezinātā piena bundžiņas …

Lūk, kas slēpjas aiz iebiezinātā piena bundžiņas …

- freetime.lv
701 Skatījumi

Pasaules tirgus ekonomikā katrs ražotājs cenšas savas preces izskatu izveidot oriģinālu, lai tas atšķirtos no konkurentu produkcijas. Taču ir viens produkts, kura izskats gandrīz nav mainījies. Protams, runa ir par iebiezināto pienu!
Sen atpakaļ izstrādātais etiķešu dizains izrādījies tik veiksmīgs, ka pat ceturdaļgadsimtu pēc PSRS sabrukšanas palicis par savdabīgu zīmolu.

Kurš gan ir šī šedevra autors?

Izrādījās, ka leģendārās etiķetes autors ir māksliniece Iraida Fomina, slavenā arhitekta Ivana Fomina, kas projektējis a/s ”Jaunā Pēterburga” ēku, metro staciju ”Sarkanie vārti” Maskavā, tagadējo Ministru Kabineta ēku Kijevā, meita.

Darbs pie etiķetēm bija tikai daļa no viņas mākslinieces karjeras. Vairāk viņa darbojās ar grāmatu dizainu. Fomina ne tikai ilustrēja grāmatu vākus, bet lielu uzmanību pievērsa grāmatu nosaukumu šriftiem. Katras grāmatas nosaukumam bija īpašs, ar roku zīmēts šrifts.

Vai varēja etiķete būt citāda?

Iraida Fomina bija sagatavojusi vairākus etiķešu variantus dažādos stilos. Bet apstiprināja tieši zili-balto.

Bet kurš izdomāja pašu iebiezināto pienu?

Pirmais to gatavot sāka franču konditors Nikolā Appērs un tas notika 1810. gadā. Par viņa izgudrojumu ieinteresējās amerikāņu uzņēmējs Geils Bordens. Viņš sāka šo produktu ražot rūpnieciski un 1856. gada 19. augustā patentēja iebiezinātā piena ražošanas tehnoloģiju.

Interesanti, ka iebiezinātā piena atpazīstamību veicināja ASV Pilsoņu karš. Bordens Ziemeļnieku armijai piegādāja konservus un ieguva solīdu kapitālu. Miera laikā šo produktu sāka ieteikt kā bērnu pārtiku.

 

Кad iebiezinātais piens parādījās Krievijā?

Krievijas impērijas teritorijā iebiezināto pienu pirmo reizi izgatavoja 1881. gadā Orenburgā. Nekādu īpašu ievērību produkts neizpelnījās līdz pat revolūcijas laikam.

Neskatoties uz to, ka pirms revolūcijas Krievijā dažas rūpnīcas ražoja iebiezināto pienu, ar standartu apstiprinātā ražošanas tehnoloģija ir aizgūta no Amerikas. 1936. gadā Anastas Mikojans devās darījumu braucienā pa ASV apgūt jaunu pieredzi pārtikas ražošanas tehnoloģijās un, kopā ar daudz ko citu, iepirka arī iekārtas iebiezinātā piena ražošanai.

Lūk, tāda ir daudzu mīļotā garduma vēsture!

Saistītie raksti

Pilnvērtīgai lapas darbībai tiek izmantotas sīkdatnes (cookies), kas glabājas uz tavas ierīces. Sapratu Vairāk Par sīkdatnēm

Par sīkdatnēm