Vairums cilvēku kartupeļus pelnīti sauc par otro maizi. Teikšu, tas ir patiesi pelnīti. Pasakiet, kurš gan no jums ziemai nesagatavo pāris maisu kartupeļu? Patiesībā tava atbilde – vēl viens pierādījums tam, ka šis produkts ir īpaši populārs postpadomju teritorijās.
Diemžēl, reizēm šis produkts var būt ne tikai kaitīgs veselībai, bet arī nāvējošs. Izrādās, ne velti tiek rekomendēts, ka kartupeļus jāuzglabā tumšā vietā. Tā kā, uzglabājot gaismā, tie paliek zaļi, bumbuļos uzkrājas spēcīga inde – solanīns. Īpaši daudz tā ir sadīgušos kartupeļos.
Lielos daudzumos solanīns iznīcina eritrocītus un ir kaitīgs centrālajai nervu sistēmai.
Nonākot cilvēka organismā, solanīns var izraisīt dehidratāciju, drudzi un krampjus. Ir bijuši arī nāves gadījumi…
Saskaņā ar austriešu zinātniekiem, solanīna pieļaujamā norma ir 40 miligrami uz 100 gramiem kartupeļu.
Ņem vērā, ka rudenī 100 g tikko izraktu kartupeļu satur ne mazāk kā 10 miligramu solanīna, līdz pavasarim tā koncentrācija kartupelī tikai aug.
Parasti pie mums kartupeļus tirgo pītos polietilēna maisos, kur tie nepavisam nav aizsargāti no saules stariem. Civilizētās valstīs kartupeļus noteikti saiņo gaismas necaurlaidīgos auduma maisos. Protams, tas atbilstoši maksā.
Ja nākamreiz maisā ieraudzīsi zaļganu kartupeli, nepažēlo – izmet. Veselība ir dārgāka..
Ja šī informācija bija tev noderīga, ir vērts tajā padalīties ar draugiem.