Nesen izlasīju interesantu zupas recepti. Pazīstams kulinārijas blogeris ieteica sīpolu negriezt, bet sasmalcināt blenderī, un tad pievienot zupai! Interesanta ideja!
Ja zupai pievieno šādi sablenderētu sīpolu biezeni, tā būs maigāka un ar īpaši bagātīgu aromātu, pat ja pilnīgi bez gaļas! Pārbaudīts ar personīgo pieredzi! Šī metode der visiem ēdieniem, kuru sastāvā ir sīpols.
Es pirms sīpolu biezeņa blenderēšanas apcepu sīpolus sviestā. Vēl izmēģināju zupai pievienot sviestā apceptus un pēc tam sablenderētus burkānus. Ļoti garšīgi! Iesaku izmēģināt! Negribas vairs zupu gatavot kā to darīju agrāk.
Šodienas recepte – Marokāņu zupa, no kuras uzzināju padomu par sīpolu biezeni. Vienkāršs ēdiens, kas nāk no marokāņu nacionālās virtuves. Neparastas garšas kombinācijas, bez nekādas rutīnas.
Asā zupa.
Lai tevi nemulsina, ka zupai jāizmanto tomātu un sīpolu biezenis. Ja ievērosi sastāvdaļu proporcijas – tev izdosies šedevrs!
Sastāvdaļas:
- 150 g jēra gaļas vai citas gaļas
- 400 g tomātu biezeņa
- 150 g sīpolu biezeņa
- 400 g līdz vārītu šķautņaino zirņu (pusgatavi)
- 150 g zaļās lēcas
- 100 g sīki sagrieztu pētersīļu
- 150 g cietes
- 2 ēdamkarotes tomātu pastas, izšķīdinātas 150 ml ūdens
- 100 g rīsu
- 2 tējkarotes melno piparu
- 1 tējkarote kurkumas
- 1,5 ēdamkarotes sviesta
- sāls pēc garšas
- puse no citrona
- dateles
- vīģes
- baklava
GATAVOŠANA:
1.Iemērc 200 g šķautņaino zirņu uz 5–6 stundām, vāra, līdz pusgatavi. Zirņi apjomā palielināsies 2 reizes un būs 400 g produkta. Var šādu zupu gatavot ar parastajiem zirņiem, bet ar šķautnainajiem sanāks oriģinālāk.
2. Svaigus sīpolus blenderī sasmalcina biezenī. Uzliec katliņu uz uguns un ielec biezeni.
3. Noņem tomātiem miziņu un uztaisi tomātu biezeni. Tomātu biezeni liec katlā pie sīpolu biezeņa, un tūlīt pievieno 50 g sīki sagrieztus pētersīļus.
4. Liec katliņā novārītos zirņus, lēcas, sagriezto gaļu. var lietot arī vistas gaļu.
5. Pievieno sviestu. Ļoti garšīgi būs, ja pievienosi kausētu sviestu.
6. Tagad garšvielu kārta! Pievieno piparus, kurkumu, sāli. Samaisi.
7. Pievieno aukstu ūdeni, uzvāra.
8. Pievieno tomātu pastu. Pēc 40 minūtēm pievieno rīsus.
9. Zupu vāri uz lielas liesmas un intensīvi maisot. Rīsi un zirņi var piedegt pie katla dibena, tādēļ maisīšana obligāti nepieciešama.
10. Kad zirņi gatavi, maisot pievieno ūdenī izšķīdinātu cieti. Pagaidi, kamēr uzvārās, bet vārīt nevajag.
11. Pieliec atlikušos pētersīļus. Zupa būs līdzīga neparastam ķīselim. Harira vai marokāņu zupa gatava!
Bieza, karsta, asa, skāba! Pasniegt var ar citrona šķēlītēm. Obligāti arī žāvētie augļi, kurus uzkož pie zupas, tādējādi balansējot starp skābu, asu un saldu. Kā uzkodu var pasniegt arī baklavu un saldos žagariņus.