Pērnā gada vasaras sākumā pie mums bija rekordauksts laiks, bet vēlāk termometra stabiņš pārsniedza 30 grādu atzīmi.
Sākumā priekšroku devām karstajiem dzērieniem, bet pēc tam nevarējām iztikt bez aukstiem.
Manuprāt, vislabākais atsvaidzinošais dzēriens vasarai ir kvass. Bet es gribu to ne tikai dzert, bet arī izbaudīt tā garšu. Tāpēc es ierosinu kvasu pagatavot pēc šīs receptes, jo saskaņā ar to kvass vienmēr izdosies neticami garšīgs!
Recepte ir laba arī tāpēc, ka dzēriens būs gatavs tikai 5-6 stundu laikā!
Sastāvdaļas:
1-3 ēd. karotes cukura;
6 g rauga;
3 litri ūdens;
10 g citronskābes;
100 g rozīņu;
1 ēd. karote šķīstošās kafijas.
Pagatavošanas gaita:
Ielejam divās glāzēs siltu ūdeni. Vienā ieberam raugu un maisām, kamēr tas izšķīst. Otrā glāzē ieberam šķīstošo kafiju un arī samaisām.
Trīslitru burkā ielejam apmēram 2,5 litrus ūdens. Ieberam cukuru (1 ēdamkaroti). Ja patīk saldāka garša, pievienojam vairāk cukura.
Pēc tam burkā ieberam citronskābi un pielejam saturu, kas ir divās glāzēs.
Tagad pievienojam rozīnes. Kvasa pagatavošanai personīgi man vislabāk patīk gaišās rozīnes, tās piešķir interesantāku garšu.
Labi samaisām, pārklājam ar marli, ko nostiprinām ar gumiju. Kvasam ir “jāelpo”.
Novietojam dzērienu siltā vietā. Atstājam to tur 5-6 stundas, lai nobriestu un uzrūgtu.
Kad redzam, ka rozīnes uzpeld kvasa virspusē, tas nozīmē, ka tas ir gatavs. Ar karoti izņemam rozīnes un izkāšam dzērienu, izmantojot marli.
Lūk, kvass ir gatavs lietošanai!
Ieliekam dzērienu ledusskapī, lai atdziest, vai arī varam to dzert uzreiz, pievienojot pāris ledus kubiņus.