Šodien ar prieku vēlos tev pastāstīt, kā mājās pagatavot brinzu. Man tik ļoti patīk pašas rokām darināts siers! Turklāt brrinzu var ēst jau četras stundas pēc pagatavošanas.
Ceru, ka tev noderēs šī recepte, un tu iepriecināsi savu ģimeni ar patiesu gardumu.
Mums nav vajadzīgs ne ieraugs, ne fermenti, bet no diviem litriem piena sanāk vesels kilograms siera!
Brinza ir populārs siers lielākajā daļā Austrumeiropas un Centrāleiropas, galvenokārt Slovākijas, Ukrainas, Rumānijas un Polijas dienvidu Karpatu kalnos vai ap tiem. Šo sieru gatavo no pasterizēta govs, kazas, aitas piena vai to maisījuma.
Sastāvdaļas:
2 litri piena
1,5 -2 ēdamkarotes sāls (vai pēc garšas)
400 gramu skābā krējuma
6 olas
200 gramu kefīra (pēc izvēles)
Pagatavošanas gaita:
Katliņā ielejam pienu un uzvārām kopā ar sāli.
Ja tev garšo mazāk sāļš siers, pievieno mazāk sāls. Kamēr piens vārās, sakuļam olas.
Verdošam pienam pievienojam krējumu un sakultās olas. Nepārtraucot maisīšanu (vēlams ar putojamo slotiņu), pienu vārām 5-6 minūtes.
Tas jādara kamēr izveidojas biezpiens un atdalās sūkalas.
Tad uzliekam caurduri uz kastroļa, pārklājam to ar četrās kārtās salocītu marli un ievietojam masu caurdurī.
Ļaujam sūkalām pilnībā notecēt.
Pārklājam sieru ar marli.
Uzliekam slogu. Var ielikt starp diviem dēlīšiem vai veidnē.
Sloga svaram jābūt vismaz 1 kilogramam.
Pēc 4 stundām brinza ir gatava, noņemam slogu.
Tad vēl pāris stundas ļaujam marlē iesietajam sieram nostāvēties ledusskapī.
Pienam varam pievienot arī 200 gramus kefīra. Tas jāveic brīdī, kad pieliekam krējumu. Tad siers sanāk maigāks.
Ja vajag blīvāku sieru, varam uzlikt tam lielāku slogu.
Recepte ir vienkārša. Ja vēl neesi mēģinājis pagatavot brinzu mājās – tad šī ir lieliska recepte iesākumam! Turklāt bez konservantiem, etiķiem un citronskābes!
Vēl vairāk – es sarēķināju, ka šis mājās gatavotais siers izmaksā divas vai pat trīs reizes lētāk nekā veikalā pirktais! Tātad uz priekšu – gatavo pats un iepriecini sevi un mājiniekus ar gardu uzkodu.