Tagad ir daudz ierīču gatavošanai: multivārāmie katli, maizes krāsnis, tvaika katli un dažādas pannas ar nepiedegošiem pārklājumiem un temperatūras regulētājiem. Bet vairāk tomēr saimniecēm saglabājušās parastās pannas, uz kurām saglabājušās visu gatavoto kulinārijas brīnumu pēdas.
Tās neizskatās sevišķi pievilcīgi un noteikti neiedvesmo uz ēdiena gatavošanu. Pastāstīsim jums, kā mājas apstākļos notīrīt šādu pannu.
SASTĀVDAĻAS
5 l ūdens
4 ēdamkarotes dzeramā soda
150 ml silikātlīmes
100 g saimniecības ziepju
DARBA GAITA
1. Paņem metālisku spaini vai bļodu, piepildi ar ūdeni un uzliec uz uguns.
2. Kamēr ūdens sāks vārīties, paņem un sarīvē uz rupjas rīves saimniecības ziepes. Tev vajadzēs pusi no gabala.
3. Kad ūdens uzvārās, ieber tur visas sastāvdaļas un samaisi. Ieliec ūdenī pannu, samazini uguni un atstāj vārīties 1 – 1,5 stundas. Ieteicams atvērt logu vai ieslēgt nosūcēju, lai nebūtu jāelpo šie izgarojumi. Jau pēc pusstundas redzēsi, ka netīrumi sāk atdalīties.
4. Ja netīrumi ir ļoti biezā kārtā, pēc vārīšanas jāpabeidz tīrīšana ar abrazīvu sūkli, lai pilnībā pieveiktu netīrumus.
5. Ja netīrumi ir vidējā daudzumā, tad pietiekoši ir pavārīt apmēram 20 minūtes, bet ja niecīgi – pietiek pavārīt šajā šķīdumā 10 minūtes.
Lūk, šāds vienkāršs paņēmiens palīdzēs pannām atgūt bijušo skaistumu!