Sākums Izklaide Kāpēc es to uzzināju? Lūk, kā patiesībā gatavo visiem iemīļotos čipsus!

Kāpēc es to uzzināju? Lūk, kā patiesībā gatavo visiem iemīļotos čipsus!

- freetime.lv
894 Skatījumi

Bērnībā mani vienmēr ir nodarbinājis jautājums: kāpēc čipsi Pringles visi ir vienādi, ideālas formas? Kartupeļi taču izaug pavisam dažādi, bet paciņā visas plāksnītes visas kā viena!

Pieaugot, es sāku nojaust, ka tos taisa nepavisam no vesela kartupeļa, labi, ka uzkodu sastāvs ir godīgi norādīts uz iepakojuma. Bet nesen man iekrita acīs kanāla Science sižets, kurš visbeidzot apstiprināja manas aizdomas.


Televīzijas cilvēki apmeklēja rūpnīcu, kur gatavo slavenos čipsus, un ļoti detalizēti iemūžināja visu procesu. Izrādījās, ka kraukšķīgo gardumu sagatavošana ir vairāk līdzīga rūpnieciskai ražošanai, nekā virtuvē gatavotai!


Vispirms nākamajām uzkodām gatavo mīklu. Lai to pagatavotu ir nepieciešams speciāls pulveris, kas sastāv no atūdeņotiem maltiem kartupeļiem (to īpatsvars ir tikai 42%), kukurūzas un rīsu miltiem, kā arī kviešu cietes.


Pulveri sajauc ar parastu ūdeni proporcijā 2: 1. Rezultātā sanāk kaut kas vidējs starp mīklu un pankūku masu.

Viss tas maisījums nokļūst uz konveijera lentes, kur viņu vairākkārt sajauc un izsijā caur speciālu režģi, līdz iegūst viendabīgu substanci.

Pēc tam čipsu mīkla nokļūst zem preses. Milzīgs veltnis saspiež masu ar 4 tonnu lielu spēku, un kartupeļu – cietes masa tiek pārvērsta plastiskā loksnē.


Nākamajam veltnim piestiprinātas speciālas veidnes, kas sagriež mīklu aplīšos. Tieši tāpēc visas uzkodas iepakojumā būs pilnīgi vienādas!


Tālāk sagrieztos apļus atdala no liekās mīklas, kura tiek nosūtīta uz otrreizējo pārstrādi, sasmalcina un sajauc ar svaigo atūdeņoto kartupeļu, kukurūzas miltu un cietes masu.

Nākošie čipsi tālāk pārvietojas pa konveijeri un nokļūst uz īpašiem pusapaļiem padziļinājumiem, kur tie iegūst savu slaveno izliekto formu.


Pēc tam uzkodas nokļūst uz cita konveijera, kur tās pārkaisa ar tām vai citām garšvielām. Interesanti, ka garšas piedevas uzber tikai uz vienu pusi — ieliekto. Šajā sakarā, ražotāji iesaka ēst čipsus «kājām gaisā», likt mutē ar izliekto pusi.


Pēc visām šīm procedūrām, čipsi ir pilnībā gatavi lietošanai. Tagad viņus tikai nepieciešams iepakot! Pēdējā posmā speciāli apmācīts darbinieks pārbauda uzkodu atbilstību ārējiem parametriem un seko, lai tie vienādi gulētu uz konveijera lentes.


Svēršanas mehānisms automātiski nosaka, cik daudz čipsiem jābūt katrā iepakojumā, pēc tam speciāla lāpstiņa ieliek tos mums pazīstamos cilindros.


Visbeidzot, pēc kad čipsi ir ielikti tūbiņās, īpaša iekārta sit pa iepakojumu vāciņiem, lai visas uzkodas ieņemtu savu vietu un būtu saliktas vienmērīgi!


Tagad, kad Tu zini visas detaļas par Pringles čipsu sagatavošanu, vari paskatīties, kā tas izskatās video rullītī. Uzkodu sagatavošanas process ir aizraujošs!

Tagad Tu zini visu par slavenajiem Pringles čipsiem! Kaut gan, patiesībā, par čipsiem tos var nosaukt tikai nosacīti, jo būtībā tās ir kartupeļu vafeles. Ja Tavi draugi ir kā bez prāta no šī kāruma, iesaki viņiem izlasīt šo rakstu. Būs interesanti uzzināt par čipsiem ko vairāk!

Saistītie raksti

Pilnvērtīgai lapas darbībai tiek izmantotas sīkdatnes (cookies), kas glabājas uz tavas ierīces. Sapratu Vairāk Par sīkdatnēm

Par sīkdatnēm