Sākums Padomi 10 iemesli, kapēc vajadzētu vairāk lietot sviestu

10 iemesli, kapēc vajadzētu vairāk lietot sviestu

- freetime.lv
815 Skatījumi

Kopš pagājuša gadsimta 20- tiem gadiem sviesta popularitāte ievērojami samazinājās, galvenokārt tāpēc, ka to sāka uzskatīt par sirds artēriju aterosklerozes cēloni.

Šajā gadījumā sviests jau sen ir viens no visvairāk iecienītiem Tibetas iedzīvotāju produktiem. Sviesta visizcilākā izmantošanas metodē ir produkts, ko sauc par «tsocha». Tā sastāvā ietilpst piens no jaka, zaļā tēja un sāls. Šo dzērienu Tibetā dzer vairākas reizes dienā. Par šī reģiona iedzīvotāju stipro veselību un ilgmūžību ir zināms visiem, tāpēc, iespējams, ir vērts pārskatīt savu attieksmi pret šo produktu.

1. Sviests ir daudz vieglāk absorbējams A vitamīna avots. Pēdējais atbalsta virsnieru dziedzeru un vairogdziedzera darbību.

2. Sviesta taukskābes atvieglo taukos šķīstošo vitamīnu A, E, D, K uzsūkšanos. No tā izriet, ka dārzeņi kļūst daudz noderīgāki (un garšīgi), ja tos ēst kopā ar sviestu.


3. Sviesta izmantošana nerada lieko svaru. Taukskābju ķīmiskā struktūra ir tāda, ka pēc uzsūkšanās to izmanto tikai enerģijas piegādei, bet ne uz tauku nogulsnēm. Pēc sviesta lietošanas parādās sāta sajūta. Pēdējā samazina bada sajūtu un tādējādi novērš pārēšanos.

4. Sviests ir bagāts ar antioksidantiem. Antioksidanti sviestu nodrošina ar spēcīgām aizsardzības īpašībām pret vēzi un aterosklerozi.

5. Nepasterizētais sviests satur tā dēvēto anti-stīvuma faktoru (Wulzen faktoru). Pēdējam ir ārstnieciska iedarbība uz artrītu, kataraktu un artēriju elastības samazināšanos.

 

6. Sviests ir labs joda avots. Un jods sviestā atrodas efektīvā uzsūkšanas formā. Tieši sviesta popularitātes kritums par labu margarīnam, kļuva pagājušā gadsimta sākumā par svarīgu iemeslu Greivsa slimības uzliesmojumam (vizuāli pamanāms pieaugums kakla zonā).

7. Sviests uzlabo gremošanas trakta veselību. Tas samazina caurejas biežumu gadījumus bērniem un aizcietējumus pieaugušajiem.


8. Augsts K2 vitamīna daudzums novērš kariesa veidošanos un osteoporozi.

 

9. Tauku sviesta molekulas atdzesē hronisku iekaisumu, it īpaši smadzenēs, un novērš toksīnu iekļūšanu caur gremošanas sistēmas sieniņu.

10. Sviesta slepenā sastāvdaļa – ir viela, ko sauc par butirātu. Tā pazemina holesterīna un triglicerīdu (lipīdu) līmeni un paaugstina jutīgumu pret insulīnu par iespaidīgiem 300%. Sviesta lietotājiem retāk notiek infarkti.

Nav šaubu, ka sviests ir kļuvis par sazvērestības upuri tiem, kuri gūst labumu no lētu augu eļļu un nepiesātināto taukvielu pārdošanas.

Pievēršam Jūsu uzmanību uz faktu, ka sviests, kas izgatavots no ganību govju piena, daudzās pakāpēs ir augstāks ar savām ārstnieciskām īpašībām nekā no govīm, kas neiet ganībās. Tieši tāpēc ir vērts pielikt pūles, lai meklētu tādu sviestu.

Saistītie raksti

Pilnvērtīgai lapas darbībai tiek izmantotas sīkdatnes (cookies), kas glabājas uz tavas ierīces. Sapratu Vairāk Par sīkdatnēm

Par sīkdatnēm