10 fakti par zemenēm

10 fakti par zemenēm

1. Viss sākās ar ananāsu zemeni. 1712. gadā francūzis Ferjē uz dzimteni atveda 5 krūmus ar iespaidīgajām, aromātiskajām un lielajām čīles zemenēm. Bet visi augi izrādījās sievišķie, un Ferjē tā arī neieraudzītu augļus, ja čīles zemeni neapputeksnētu virgīniešu zemene. No šīs apputeksnēšanas arī radās mūsdienu ananāsu zemenes pārstāvji, kurus mēs dēvējam par zemenēm. Mūsdienās pastāv vairāk kā 300 zemeņu šķirņu.
2. Viena no senākajām Krievijā ievestajām zemeņu šķirnēm bija Viktorija. Tagad dārza zemeni daudzās vietās sauc par viktoriju. Zemene ir patstāvīgs augs. Angļi zemeni sauc par salmu ogu, jo zem krūmiem liek salmus, lai ogas neizsmērētos.
3. Runā, ka izcirtumos savulaik ir novākti pat 800 kg zemeņu no viena hektāra.
4. Vislielākā oga tika novākta 1983. gadā Rolkstonā, Kenta štatā ASV. Tā svēra 231 gramu. Tiesa, tai esot bijusi ūdeņaina un skāba garša.
5. Zemeņu sula ir īstais pigmentācijas pleķu noņēmējs. Ar tām var balināt ādu.
6. Zemenes palīdz uzveikt galvassāpes, jo satur vielas, kas ir līdzīgas aspirīna sastāvam.
7. Zemenēs atrodams varš, kas stimulē kolagēna izstrādi. Tā vietā, lai pirku dārgu krēmu, labāk uztaisīt masku no zemenēm. Efekts būs tāds pats, bet par ieekonomēto naudu labāk nopirkt pāris spaiņus ar zemenēm.
8. Holivudā daudzi ievēro zemeņu diētu. Rezultāti ir iespaidīgi: 4 dienu laikā var nomest 2,5 kg. Viktorija Bekhema trīs dienas mēnesī ēd tikai zemenes.
9. Zemenes lieliski sader kopā ne tikai ar putukrējumu, bet arī ar jūras veltēm, putnu gaļu un sieriem. Tās var gatavot kopā ar gurķi un lociņiem, eļļu un ciedru riekstiem. Viens no garšīgākajiem ēdieniem ir zemenes, kas apceptas olīveļļā ar melnajiem pipariem.
10. Visdārgākās zemenes var nobaudīt “Arnaud’s” restorānā Ņūorleānā, ja jums ir lieki 1.4 miljoni dolāru. Zemenes “Arnaud’s” restorānā tiek pasniegtas ar krēmu un izrotātas ar piparmētras lapiņām kopā ar teju 5 karātu rozā briljantu gredzenu.

avots: mirfaktov.ru

0 Comments
Click on a tab to select how you'd like to leave your comment

Leave a reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

*

2017

Log in with your credentials

Forgot your details?